thumb
Hrana

Voda i so u suvomesnatim proizvodima

January 25, 2015

 

Vodite računa o tome koliko soli imaju vaši omiljeni suvomesnati proizvodi, a da li znate koliko sadrže dodate vode?


Soljena hrana dobija prijatan slankast ukus, mogu se ublažavati i drugi nepoželjni ukusi, u te svrhe se korisiti salamura - rastvor kuhinjske soli, polifosfata i nitrita i vode. U sopstvenom domaćinstvu meso za dalju obradu možete pripremiti suvim soljenjem, u industrijskoj proizvodnji pored ovog načina i salamurenjem i vlažnim salamurenjem, koje može biti potapanjem u salamuru ili ubrizgavanjem salamure. Poznato je da se povećanjem soli u mesu, povećava i  kapacitet hidracije proteina i meso ponovo vezuje vodu iz salamure, usled čega se povećava masa salamurenog mesa za 10 do 20%. Istovremenim dodavanjem natrijum hlorida (2 – 3%) i fosfata (0.3 – 0.5%) postiže se bolji efekat na sposobnost vezivanja vode. Analizom se može otkriti da li u suvomesnatom proizvodu ima previše vode i potrošači mogu da se obrate inspekciji ili potrošačkim organizacijama.

Suvomesnаti proizvodi morаju dа ispunjаvаju sledeće zаhteve:

1) dа su dovoljno osušeni i dа im je površinа suvа i čistа;
2) dа su spoljаšnji izgled, izgled presekа, miris, ukus, konzistencijа i teksturа svojstveni vrsti mesа i zrelom proizvodu;
3) dа izgled, bojа, miris i ukus dimljenih proizvodа potiču i od dimа;
4) dа su kаrаkterističnog oblikа, uredno obrаđenih rubovа i bez zаsekа;
5) dа su nа preseku mesnаti delovi svetlocrvene do tаmnocrvene ili rubin boje, s tim dа periferni delovi mogu biti tаmniji;
6) dа je mаsno tkivo plаstično i bele boje, а površinski slojevi mogu dа imаju žućkаstu nijаnsu;
7) dа je odnos između sаdržаjа vode i sаdržаjа proteinа mesа u mesnаtom delu tog proizvodа nаjviše 2,5:1.

*Pravilnik o kvalitetu usitnjenog mesa, poluproizvoda od mesa i proizvoda od mesa (član  66)

 

Ono što možete sami jeste da čitate deklaracije jer su proizvođači u obavezi da navedu sledeće podatke:

 

  • naziv pod kojim se hrana stavlja u  sastojaka
  • količina određenih sastojaka ili kategorije sastojaka
  • neto količina
  • rok trajanja
  • uslovi čuvanja i način upotrebe hrane ako utiču na svojstva hrane
  • rok upotrebe
     

 

Ostali važni podaci

 

  • naziv i adresa/sedište subjekta u poslovanju hranom pod čijim se nazivom odnosno poslovnim imenom hrana stavlja u promet, a koji je registrovan u Republici Srbiji
  • zemlja porekla i zemlja iz koje je hrana uvezena
  • uputstvo za upotrebu, gde je to potrebno
  • sastojci koji mogu da izazovu alergije i/ili intolerancije