Pred vama je po prvi put sprovedeni uporedni test provere kvaliteta u Srbiji, koji je sproveo APOS poštujući u potpunosti sve evropske procedure i standarde. Opredelili smo se za testiranje rafinisanih jestivih suncokretovih ulja jer je ovaj proizvod prisutan u skoro svakom domu, a koristi se i u mnogim prehrambenim proizvodima. Dakle, od velike je važnosti da znamo kakvog je kvaliteta. Proizvod, pored toga što je značajan potrošačima, značajan je i za privredu Srbije u celini, zbog velikog obima proizvodnje koja je i u stalnom porastu i velikih količina namenjenih izvozu.

Napomena: Do početka objavljivanja najnovijih testova omogućavamo vam uvid u ranije rezultate. Rezultati služe samo kao ilustracija šta će POTROŠAČKI REPORTER imati u ponudi tokom 2015. godine. Ovaj test prvi put objavljen marta 2011. godine. I postoji mogućnost da su proizvođači poboljšali svoj proizvod

  

Pogledajte rezultate testiranja

 

Prilikom testiranja uzeta je u obzir domaća regulativa (pravilnici koji još nisu u potpunosti usaglašeni sa evropskim ), ali i najsavremeniji evropski standardi u pogledu kvaliteta i bezbednosti po zdravlje potrošača. Stoga je jestivo ulje iz Srbije testirano i u laboratorijama u Srbiji i u Nemačkoj. Veoma smo zadovoljni što su analize podjednako dobro urađene u više različitih laboratorija. Ulja proizvedena u Srbiji prošla su evropski test kvaliteta, a posebno su dobri rezultati koji se odnose na bezbednost. Ni jedno ulje nije dobilo ocenu "odličan", ali verujemo da će se proizvođači u Srbiji potruditi da ispune sve evropske standarde i da ćemo prilikom sledećeg testiranja moći dati i ocenu ODLIČAN - na korist i potrošača i proizvođača. U testu je proveravan kvalitet 6 proizvoda rafinisanih jestivih suncokretovih ulja koja su proizvedena u Srbiji. Proizvode smo kupovali u novembru 2010. godine u prodavni cama kako to čini svaki potrošač - anonimno.

Šta je testirano?
Senzorne analize provere i ocene stručnjaka o ukusu, mirisu, izgledu i boji ulja 40% od ukupne ocene kvaliteta
Hemijske analize laboratorijske provere: peroxidnog broja, anisidinskog broja, TOTOX i kiselinskog broja. 15% od ukupne ocene kvaliteta.
Stabilnost pri visokoj temperaturi provera se sprovodi zagrevanjem ulja na temperaturi od 170C º i vrši analiza oksidativnih promena 5% od ukupne ocene kvaliteta
Prskanje pri prženju vrši se merenje količine izdvojenog ulja na filter papiru u procesu prženja 5% od ukupne ocene kvaliteta
Količina E vitamina (alfa-tokoferol) laboratorijske provere 10% od ukupne ocene kvaliteta
Pakovanje Sve flaše su PET ambalaža za jednokratnu upotrebu. Proveravano je sa kojom lakoćom se otvara čep na flaši i da li je ona stabilna. 5% od ukupne ocene kvaliteta.
Kontaminanti Proveravan je sadržaj teških metala i 3-MPCD estar (analiza koja se radi kod rafinisanih ulja, sprovedena je u Nemačkoj) 10% od ukupne ocene kvaliteta.
Deklaracija Ocenjivana je usaglašenost sa pravilnikom o deklarisanju i praktičnost za potrošače. 10% od ukupne ocene kvaliteta