Rukovodstvo javno komunalnog preduzeća "Standard" iz Vrbasa pronašlo je originalan način da se "stane na put" individulanim neplatišama tako što bi sve stanare u zgradi kaznilo isključenjem sa vodovodne mreže.

 

U saopštenju JKP "Standard", objavljenom na zvaničnoj prezentaciji opštine Vrbas, stoji: "Apelujemo na stanovnike u stambenim blokovima da u što hitnijem roku dođu u 'Standard' i isplate dug ili sklope sporazum o odloženom plaćanju. Ukoliko to ne učine, zgrada u kojoj se nalazi neplatiša, biće isključena s vodovodne mreže. Time će korisnici komunalnih usluga koji ne izmiruju obaveze, dovesti u problem stanare u zgradi koji redovno izmiruju sve svoje obaveze".

 

Asocijacija potrošača Srbije APOS se obratila dopisom u kome je od JKP "Standarda" zatražilo informaciju po kom zakonskom osnovu mogu da isključe potrošače koji redovno izmiruju svoje obaveze?

 

 

 

U svom odgovoru na dopis APOS-a u ovom preduzeću su nam objasnili da s obzirom zgrade imaju status pravnog lica oni taj problem moraju da reše između sebe, a da je njihova dužnost da na osnovu Zakona o održavanju stambenih zgrada isključe korisnike koji ne izmiruju svoja dugovanja. U datom obrazloženju oni su citirali samo deo člana 11 da "zgrada ima svojtvo pravnog lica, račun i pečat", kao i deo člana 12 u kome su naveli da "svaka zgrada obrazuje skupštinu stanara".

 

 

Pročitajte - Odgovor JKP Standard-a APOS-u

Pročitajte -  Odgovor APOS-a na Dopis JKP Standard

 

 

Ukoliko bi ovakvo obrazloženje "držalo vodu" zgrade bi mogle da naprave unutrašnje društveno uređenje, pa bi u skladu sa tim pravilo posebne programe kolektivnom solidarisnju sa komšijama-neplatišama ili u gorem slučaju – organizovalo hajke i preke sudove unutar svojih blokova i ulaza.

 

Međutim, tačan citat člana 11 Zakona o održavanju stambenih zgrada glasi: "Stambena zgrada ima svojstvo pravnog lica u pravnim poslovima koji se odnose na održavanje i korišćenje stambene zgrade. Stambena zgrada ima račun i pečat".

 

Znači, ono što je u odgovoru sporno je što u više članova Zakona o održavanju stambenih zgrada (čl. 5,6, 7 i 11) jasno proizilazi da stambene zgrade imaju svojstvo pravnog lica, ali samo u pravnim poslovima koji se odnose na održavanje i korišćenje zgrade. Iz zakona takođe jasno proizilazi da u te poslove nikako ne spada plaćanje dugovanja po osnovu gradsko komunalnih usluga, pa i plaćanje isporuke vode.

 

Davaoc usluga može svoja potraživanja prema pojedinim potrošačima ostvari samo u parničnom postupku ili preko privatnih izvršitelja, a ne tako što će diskriminisati potrošače koji su redovne platiše, i to samo zato što stanuju u stambenim zgradama.